Lammelår
- 1 lammelår
- 3 ss olje
- Salt og pepper
- 3–5 hvitløksfedd, delt i to
Rotgrønnsaker
- 3 gulrøtter
- 2 løk
- ½ sellerirot
- 1 purreløk
- Alt grovkuttes
Kan varieres etter smak.
Saus
- 2 ss tomatpuré
- 4 dl rødvin
- 2 dl solbærsaft
Slik gjør du:
Forbered lammet
Fjern det halvmåneformede benet om ønskelig. Følg benets form med kniven og skjær inntil det løsner. Når benet kan vippes bakover, stikk kniven inn i leddet for å løsne det helt. Du kan eventuelt fjerne litt av kjøttet som blir igjen langs benet, men det er ikke nødvendig.
Krydre og fyll
Lag små lommer i kjøttet med en kniv, og stikk inn hvitløksfedd. Du kan også legge inn ferske urter som rosmarin for ekstra smak. Gni hele låret godt inn med olje, salt og pepper.
Bruning og steking
Forvarm ovnen til 220 °C. Brun lammelåret i en ildfast form eller langpanne i ca. 10 minutter.
Tilsett grønnsaker og væske
Legg de grovkuttede grønnsakene i formen sammen med tomatpuré, rødvin og solbærsaft. Plasser lammet oppå grønnsakene. Dekk formen med lokk eller aluminiumsfolie.
Langsteking
Skru ned temperaturen til 200 °C og stek videre til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 70 °C – dette tar omtrent 1 time. La kjøttet hvile i 15 minutter før servering.